Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“

+35952370437

75-годишния юбилей на Варненска морска гимназия “Свети Николай Чудотворец” бе отбелязана с тържествен спектакъл в Държавната опера и празничен коктейл. Да споделят празника с екипа на гимназията бяха поканени бивши учители, директори, възпитаници, които отдавна са реализирани в морската индустрия, както и официални лица. Директорът Виолета Шишкова благодари на всички, които сега работят в гимназията и на тези, които са дали труда си, за да се стигне до тази годишнина.

Поздравителни адреси по повод рождения ден гимназията получи от президента Румен Радев, кмета на Община Варна Благомир Коцев, директора на общинската дирекция по образование, кмета на район „Аспарухово“, Сдружение на директорите в средното образование, Технически университет, Висше военноморско училище и други.

В своята 75-годишна история Варненската морска гимназия се е утвърдила като лидер в обучението на кадри за морската индустрия. Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ е приемник на СПТУ по корабостроене, създадено през 1948 година и Техникума по корабостроене и корабоплаване. През 1999 година двете училища се обединяват в Професионална гимназия по корабостроене и корабоплаване и през 2003 година училището е преименувано на Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“.

В първите години от създаването си училището подготвя квалифицирани работници по основните професии в корабостроенето и кораборемонта. По-късно започва обучението по професиите, свързани с корабоплаване и пристанищна дейност. И до днес в училището се извършва обучение по сходни професии и специалности. Устойчива е тенденцията за увеличаване на интереса към училището. Към днешна дата в гимназията се обучават 620 ученици в професии от три професионални направления.

От 2004 година в училището е въведена система за управление на качеството, съгласно изискванията на международния стандарт.

От учебната 2021/2022 година Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ е включена в списъка на иновативните училища. От 2018 година училището работи по проекти на програма Еразъм+ и от 2023 г. е с присъдена Еразъм акредитация, за периода 2023-2027 г.

През тази година гимназията придоби статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение.