Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“

+35952370437

Абитуриентите плащат сами здравните си вноски

Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!

От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.

Какво трябва да направите?

👉 Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски).

👉 Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент.

Какъв е размерът на месечната вноска?

Към момента е 37,32 лв. (м. май 2024 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор .

Кога се прави вноската?

До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2024 година).

Къде?

👉 в офис на приходната агенция

👉 по пощата с обратна разписка

👉 през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/

Важно❗️

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За просрочените вноски се начислява законова лихва.

За приетите в университет в чужбина. 

В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права.

Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски.

Какво е ПИК*?

ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други.

Повече прочетете тук:

👉 Абитуриенти – здравни осигуровки

👉 Попълване и подаване на Декларация образец 7 и образец на формуляра

👉 Справка за дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях

👉 Проверка на здравноосигурителния статус

Линк към видеоматериал:

https://drive.google.com/file/d/18KlndVJbDFRJe8LeWjPUZPdig_B_g4x_/view

НАП в социалните медии

Facebook

Twitter

LinkedIn

YouTube

26 АПРИЛ – ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ВЪВ ВМГ „СВ. Н. ЧУДОТВОРЕЦ“

Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ обявява Ден на отворените врати за всички кандидат осмокласници, които са любопитни да научат повече неща за нашата гимназия.

Всички родители и ученици са добре дошли на 26 април 2024 г. (петък) от 10:00 часа.

Галя Щърбева се срещна с ученици във Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“

Галя Щърбева, един от най-популярните телевизионни журналисти у нас, се срещна с ученици от Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ на 22 февруари 2024 година. Тема на разговора бяха фалшивите новини и проблемите, произтичащи от тях. Събитието е поредна среща на популярен автор във варненско училище, организирана от „АртПойнт“. Срещата прочете в приятелска атмосфера, създадена от г-жа Щърбева. Известната журналистка и медийно лице разказа за перипетиите, изпитанията и покорените върхове в професионалната ѝ сфера. Ученици и учители слушаха с интерес обаятелният ѝ разказ. Госпожа Щърбева грабна задълго вниманието на присъстващите с прекрасната си реторика и присъствие. Учениците от ВМГ имаха възможност да задават въпроси на журналистката и тя отговори на всички изчерпателно и от сърце.

СЪОБЩЕНИЕ

  1. Със заповед № РД 09-227 от 30.01.2024 г. на МОН за периода 31.01.2024 г. – 02.02.2024 г. се преустановява присъствения образователен учебен процес и се преминава в обучение от разстояние в електронна среда
  2. Учебните занятия за всички ученици ще се провеждат в електронна среда от разстояние, в платформата Google classroom синхронно, съгласно утвърденото седмично разписание.
  3. График за провеждане на учебните часове:
График за провеждане на учебните часове
I час 08 00 – 08 40 ч.
II час 08 55 – 09 35 ч.
III час 09 50 – 10 30 ч.
Голямо междучасие 30 мин.
IV час 11 00 – 11 40 ч.
V час 11 55 – 12 35 ч.
VI час 12 50 – 13 30 ч.
VII час 13 45 – 14 25 ч.
  1. В електронна среда ще се провеждат и извънкласните дейности, където това е приложимо.

Коледен благотворителен базар:

“Добрина със сърце от сръчни ръце“

И тази година отворихме сърцата си за доброто и показваме своите щедрост и съпричастие!

Средствата събрани от традиционния Коледен базар, организиран във Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“, ще бъдат дарени на децата от „Карин дом“. Благодарим на всички ученици, родители, учители и служители на гимназията, които с радост се включиха в благородната инициатива!

Пожелаваме на всички Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Училищен вестник Чудотворци

Ученици от 9д клас под ръководството на г-жа Елица Петкова, г-жа Радостина Вълева и г-жа Христина Чакърова създадоха училищния вестник Чудотворци. Темите са обвързани с училището, образованието от българското Възраждане до ден днешен, културна дейност , българските възрожденци, които формират в учениците съзнание за културна идентичност и получих съдействие. Христо Христов и Ивайло Атмаджов показаха своите умения и талант и допринесоха за вестника с рисунки. Христо Тодоров спомогна като написа статия показваща прехода и промяната в образованието. Антони Яковлев написа статия обвързана с образованието от имперска Русия до  днес и преведе на руски език. https://anyflip.com/xntxw/qzsj/

Академия за иновативни учители

Академията за иновативни учители е проект на Издателска група Просвета, който включва инициативи за подкрепа на българските училища за въвеждане и използване на иновативни практики в учебния процес. Целта е чрез разнообразни инструменти със силна практическа ориентация да бъдат стимулирани креативността и свободата в образователната система, като в същото време се стъпи на работещите решения, идващи от професионалисти от системата. Така успешните практики ще бъдат мултиплицирани и ще бъде даден сериозен принос към компетентностния подход в образованието.

Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ е най-голямото средно учебно заведение за подготовка на морски кадри в страната. От учебната 2021/2022 година то е в списъка на иновативните училища. Въведени са нови учебни предмети, оборудването е модерно, а екипът – висококвалифициран и мотивиран.

Учителите успешно се справят с модерните технологии и пълноценно използват създадения STEМ център за постигане на педагогическите си цели. Те създават учебно съдържание, ориентирано към STEМ. Учениците се насочват към технологичната индустрия и професиите на 21. век.

 

Варненска морска гимназия участва в конкурс за есе на тема „Хората престават да мислят, когато престават да четат“ – Денис Дидро. Училището беше достойно представено от Лора Кирилова Димитрова – ученичка в IX Е клас. Младото момиче получи поощрителна грамота за чудесното есе, което написа. Прекрасно е, че все още има четящи деца. Млади хора ценящи книгите, потапящи се в необятния им свят, откриващи мъдрост и духовна енергия. Хора, които приемат книгата като вратата към заобикалящия ги свят, но и като средство да опознаят себе си и да разгърнат пълния си потенциал.

Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ получи поредното си национално признание. Училището придоби статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, след като е одобрено със заповед на министъра на образованието и науката. Само 28 професионални училища в страна са получили такава оценка  – ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ е класирана на девето място.

Училището ще бъде краен получател за изпълнение на инвестиции в Плана за възстановяване и устойчивост. Одобрените професионални гимназии ще бъдат оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания и ще осигурят модерно и иновативно образование и обучение по професии.

Отлично представяне на учениците от ВМГ на международната ученическа олимпиада „КИНГС“.

Учениците Моника Маринова, Християн Трифонов, Ростислав Чмиленко и Ивелин Петров получиха Дипломи за изключителни резултати в Олимпиадата „Кингс“ по английски език. Техните ръководители Дияна Ганева и Маргарита Недялкова бяха удостоени с Грамоти за значителни успехи в организирането на международна дистанционна олимпиада Кинг България и подобряване на учебния процес.

Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ получи поредното си национално признание. Училището придоби статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение, след като е одобрено със заповед на министъра на образованието и науката. Само 28 професионални училища в страна са получили такава оценка  – ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ е класирана на девето място.

Училището ще бъде краен получател за изпълнение на инвестиции в Плана за възстановяване и устойчивост. Одобрените професионални гимназии ще бъдат оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания и ще осигурят модерно и иновативно образование и обучение по професии.

Велики пътешествия около земното кълбо

Ученици и учители от Варненска морска гимназия получиха грамоти, награда и плакет за участие във фестивала „Велики пътешествия около земното кълбо“, в чест на 500 години от първото околосветско пътешествие около Земята на мореплавателя Фернандо Магелан, организирано от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – гр. Варна.