Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“

+35952370437

ЛЕТЕН ЛАГЕР В ПАМПОРОВО ПО НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“
За втора поредна година възпитаници на Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ се възползваха от летен лагер, осигурен по НП „Отново заедно“. Двадесет и седем ученици от осми, девети и десети клас, с ръководители г-жа И. Кьосева, г-жа В. Герчева, г-жа Д. Демирова и г-н С. Симеонов, имаха възможност да се насладят на магията на Родопите. Освен осигурените вкусна храна и нощувки в прекрасния к.к. Пампорово, учениците се радваха на богата културно-образователна програма. Екскурзиите включваха посещение на Бачковския манастир, Музей на родопския карст в Чепеларе, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян, Национална астрономическа обсерватория в Рожен, Асенова крепост. Както Орфей е омайвал всичко и всички покрай него със своята музика, така и учениците бяха омагьосани от чудните планински гледки, разкриващи се от Орфееви скали. Разходките по екопътека Невястата, екопътека сред гората над Широка лъка, Роженски поляни, покоряването на връх
Снежанка безспорно доказаха, че природните гледки и чистият въздух имат възстановителен здравословен ефект и ни зареждат с много положителни емоции. Безспорно най-запомнящото се изживяване беше екстремното спускане по алпийски тролей с дължина 100м, чрез което учениците имаха възможност да „полетят“ и да се насладят пълноценно на красотата на скалния масив Невястата. Всяка вечер ученици и ръководители се забавляваха с разнообразни спортни и настолни игри, басейн, дискотека под звездите.
„Доказахме, че можем да сме заедно, можем да се забавляваме, да се подкрепяме и да си помагаме! Благодарим на фирма „Алина Тур“ и на ръководството на ВМГ „Свети Николай Чудотворец“ за предоставената възможност да изживеем тези незабравими моменти!“
Веселина Герчева
Август 2022г.
ЛЕТЕН ЛАГЕР В БОРОВЕЦ ПО НП „ОТНОВО ЗАЕДНО“

През 2021 година ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ получи статут на иновативно училище и отпразнува новината, като се включи в Националната програма на МОН “Отново заедно”. Общо двадесет и двама ученици от 8., 9. и 10. клас с трима ръководители се радваха на възможността за безплатен летен лагер в Боровец. Освен осигурения пълен храноден и нощувки в прекрасния курортен комплекс Боровец, учениците имаха уникалната възможност да покорят Седемте рилски езера – едно от природните богатства на България и безкрайно красиво място, където всеки може да спре и да се наслади на гледките. Посещението на този обект е едно незабравимо преживяване. Освен чистия въздух, ухаещ на смола и планински цветя и добра храна, участниците в лагера имаха възможността да ги съчетаят с няколко образователни екскурзии, организирани от туроператора “Алина тур“.

Лагеруващите ученици посетиха Рилския манастир, крепостта „ Цари мали град” и град Самоков. В програмата бяха включени и посещения на двореца „Царска Бистрица“ и въжения град „Бороландия”, а в последния ден от пътуването имаха и обиколка в град Пловдив.

В късните планински следобеди бяха организирани различни забавления като разходки в комплекса, игри и дискотека.

Безплатният лагер в Боровец ще остане незабравим спомен за всички участници, преживели прекрасни емоции и създали много нови приятелства. ВМГ „Св. Н. Чудотворец „ подкрепени от родителите и учениците, смятаме инициативата на МОН за добра, успешна и изключително полезна, защото създава условия за социализацията на учениците и обогатяване на общата им култура.